Meny
mail E-post

Selgerforsikringen bruker samme takstmann fra Multiconsult om og om igjen? – mitt råd til boligkjøpere

employee image

Skrevet av

Partner Glenn Ulrik Halvorsen

30. juni 2023

De siste 10 årene har jeg registrert at en takstmann fra Multiconsult avdeling Sarpsborg har blitt benyttet av forsikringsselskapene i boligtvister.

Hver gang kommer denne takstmannen fra Multiconsult avdeling Sarpsborg til meget lave estimater for nødvendige reparasjonskostnader.

I og med at takstmannen kommer fra et stort og antatt seriøst firma, blir hans vurderinger vektlagt i rettssaker når boligkjøpers advokat ikke er klar over hans oppførsel. Dette har skjedd over periode på over 10 år som jeg er kjent med.

Siste rettssak i Follo tingrett illustrerer problemet, med gjentakende bruk av takstmann fra Multiconsult

I den siste saken jeg hadde for en boligkjøper i Follo tingrett var situasjonen denne:

➡️ Boligkjøpers takstmenn kom til ca 3 millioner kroner

⛔️ Selgerforsikringen takstmann fra Multiconsult kom til kr 215.000.

Bilde fra byggeplass hvor det er Adgang Forbudt for uvedkommende. Foto: Glenn Ulrik Halvorsen

Be domstolen oppnevne en uavhengig takstmann

Jeg rådet derfor boligkjøper til å be tingretten oppnevne en rettsoppnevnt takstmann. Noe tingretten gjorde. Dette avslørte takstmannen selgerforsikringen hadde benyttet.

Under rettssaken hørte den rettsoppnevnte på sakkyndige forklaringer fra kjøpers takstmenn og selgerforsikringen sin takstmann (takstmannen fra Multiconsult avdeling Sarpsborg).

Den rettsoppnevnte takstmannen er objektiv

Den rettsoppnevnte takstmannen var siste vitne. Han konkluderte med at nødvendige reparasjoner ville koste minimum 2 millioner kroner, men mest sannsynlig mer.

Selgerforsikringens valg av takstmenn bør gjøre de fleste boligkjøpere skeptiske, da det i følge rettsoppnevnte takstmenn viser seg å være en riktig antakelse. Foto: Glenn Ulrik Halvorsen

For hver gang kjøper oppdaget nye alvorlige mangler ved den boligen, ble takstmannen fra Multiconsult invitert på befaring. Hver gang skrev han ny rapport, men konklusjonen var den samme, nemlig utbedringskostnader med kr 215 000. Begrunnelsen var ikke holdbar i det hele tatt, nemlig at reparasjonskostnadene ble for dyre i forhold til fordelen med utbedring. Dette er var en av flere uholdbare bortforklaringer og totalt useriøst.

Selgerforsikringens valg av takstmenn bør gjøre de fleste boligkjøpere skeptiske, da det i følge rettsoppnevnte takstmenn viser seg å være en riktig antakelse. Foto: Glenn Ulrik Halvorsen
For å vise domstolen at denne takstmannen fra Multiconsult avdeling Sarpsborg tydeligvis går alt for langt i sine vurderinger til fordel for selgerforsikringene, er det virkelig å anbefale å be domstolen å utnevne en takstmann uten bindinger til hverken selgerforsikringen og kjøpersiden.

Det hører også med til historien at denne takstmannen er dømt i Reklamasjonsnemnda for takstmenn, men uten at selgerforsikringene bryr seg om dette.

Konklusjon – vær skeptisk til selgerforsikringens takstmenn

Dersom selgerforsikringen bruker en takstmann som konkluderer med at alt er normalt og uansett bare noen småbeløp til utbedringskostnader, er det grunn til å være skeptisk. At takstmannen kommer fra en stort og antatt seriøst firma, er ikke noe garanti for at denne er uavhengig og objektiv i sitt oppdrag.

Blir det rettssak så er det grunn til å sterkt å vurdere å be om rettsoppnevnt, spesielt om denne takstmannen er en som har vært benyttet i en årrekke av forsikringsselskapene.

Spørsmål besvares gjerne

Har du spørsmål i tilknytning til forsikringsselskapene bruk av takstmenn, bruk e-post eller mobil:

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.