Meny
mail E-post

Ufagmessige arbeider i bolig gir ofte krav på prisavslag

employee image

Skrevet av

Partner Glenn Ulrik Halvorsen

1. november 2023

Det å oppdage ufagmessige arbeider etter overtakelse av ny bolig, er tungt. Å kjøpe en bolig er en stor investering, og det er forventet at man får det man betaler for. Men hva skjer når du oppdager at arbeidene i boligen du nettopp har kjøpt, er utført ufagmessig eller til og med er ulovlig?

I dette innlegget skal vi se nærmere på hvorfor en boligkjøper har krav på prisavslag etter å ha oppdaget slike forhold.

Ufagmessige arbeider gir ofte prisavslag

Ufagmessige arbeider refererer til håndverk eller installasjoner som ikke er utført i henhold til gjeldende lover, regler og standarder. Dette kan inkludere alt fra elektrisk arbeid, rørlegging, snekring, til andre typer håndverkstjenester.

Typiske ufagmessige arbeider som er gjentakende er ulovlig elektrisk anlegg.

Illustrasjonsbilde: Oppdagelse av dårlig utført arbeid på elanlegg. Typisk Ufagmessige arbeider.
Oppdagelse av Ufagmessige arbeider etter overtakelse kan være frustrerende, da boligkjøp er noe som bør være blant de tryggeste kjøpene man gjør.

Boligens tilstand ved overtakelse

Når du kjøper bolig, er det forventet at boligen er i avtalt tilstand. Dette inkluderer også at alt arbeid som er utført i boligen, er gjort på en fagmessig måte. Hvis det viser seg at dette ikke er tilfelle, har boligkjøperen rettigheter etter avhendingslova.

Dersom du har oppdaget feil eller mangler etter overtakelse og har tegnet en boligkjøperforsikring, anbefaler jeg deg å lese artikkelen «Boligkjøperforsikring, her er mine anbefalinger«.

Avhendingslova og prisavslag knyttet til ufagmessige arbeider

Avhendingslova regulerer kjøp og salg av brukte boliger i Norge og omfanger ufagmessige arbeider. Ifølge loven har kjøperen rett til å kreve prisavslag dersom boligen har en mangel. En mangel i denne sammenhengen kan være ufagmessige eller ulovlige arbeider. Størrelsen på prisavslaget vil avhenge av flere faktorer, inkludert kostnadene ved å utbedre mangelen og boligens verdi med og uten mangelen.

Fremgangsmåte for å kreve prisavslag

Hvis du som boligkjøper oppdager ufagmessige arbeider, er det viktig å handle raskt. Det første man gjør er å sende en reklamasjon til selger eller selgerforsikringen. Engasjer en advokat som er spesialist på boligrett. Deretter må du innhente en faglig vurdering av manglene, og hva det vil koste å utbedre feilene. Denne rapporten kan du deretter bruke som grunnlag for å forhandle med selgeren om prisavslag. Hvis dere ikke kommer til enighet, kan saken tas videre til domstolen.

Her kan du lese om en boligkjøper som fikk 18 millioner i erstatning for byggefeil i hytte.

Konklusjon

Å oppdage ufagmessige eller ulovlige arbeider i din nye bolig er en uheldig situasjon. Likevel er det viktig å huske på at du som boligkjøper har rettigheter, og at du kan kreve prisavslag for å kompensere for de ekstra kostnadene du må påregne for å utbedre feilene. Ved å handle raskt og innhente nødvendig dokumentasjon, står du sterkere i forhandlingene med selgeren, og øker sjansen for en rettferdig løsning.

Har du spørsmål etter et boligkjøp eller ønsker å sjekke om du kan kreve prisavslag eller ikke, kan jeg kontaktes på: 📮e-post glenn@oslo-advokatkontor.no

Oppdaget ufagmessige arbeider etter overtakelse? Du kan ha krav på mer enn du tror. Kontakt Oslo Advokatkontor og få gratis rådgivning.
Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.