Meny
mail E-post

Sjekkliste for overtakelse av bolig: Sikre godt boligkjøp i 2023

21. desember 2021

Når du skal ta over din nye bolig, er det en rekke ting du må sjekke før du signerer protokollen. Om boligen skulle ha feil og mangler, nytter det ikke å klage i ettertid, derfor er en ordentlig sjekk av bolig helt nødvendig ved overtakelse. Her gir vi deg en sjekkliste over alt du må sjekke før du signerer overtakelsesprotokollen. Du kan også laste ned sjekklisten gratis og ta med på overtakelse av boligen.

Hva skjer ved overtakelse av bolig?

Ved overtakelse av bolig møtes kjøper og selger i boligen for å signere overtakelsesprotokoll og overgi nøklene. Dette er når kjøper offisielt overtar boligen. Dato og tidspunkt for overtakelse skal være avtalt skriftlig på forhånd, helst gjennom kontrakten.

Det bør settes av god tid (gjerne 90 minutter) til overtakelsen ettersom det skal være tid til å gå gjennom hele boligen før overtakelsesprotokollen underskrives. Her skal tidligere eier vise rundt i boligen. Det inkluderer boder og andre fellesområder som for eksempel vaskerom, søppelkasser og postkasse. 

Vær nøye. Husk at det er bedre å bruke lang tid på å sjekke detaljer enn å angre i ettertid.

Undertegnelse av overtakelsesprotokoll er det aller siste man gjør ved overtakelse. Dette gjøres etter alt i boligen er kvalitetssjekket. Her har du en oversikt over alt du bør sjekke før du offisielt tar over din nye bolig. 

Nå er det slutt på «Selges som den er» forbeholdet – Endringer i boligkjøpsloven 01.01.22.

Sjekkliste for overtakelse av bolig

Last ned gratis sjekkliste for overtakelse av bolig her og ta med skjemaet ved overtakelse. 

Hvem er med på overtakelse av bolig?

I utgangspunktet er det kun selger og kjøper som må være med på overtakelse av bolig. I mange tilfeller er likevel eiendomsmegleren også med på overtakelse av bolig, men dette varierer for hver enkelt megler og deres tjenester. En eiendomsmegler kan ofte gjøre det lettere å avklare mindre spørsmål på overtakelsen. Om du ønsker å ha med megler på overtakelse kan det derfor være lurt å spørre megler om de skal være med, eventuelt gjøre en egen avtale på det. 

Sjekkliste for overtakelse av brukt bolig

Under overtakelsen er det viktigste for kjøper å sikre seg at boligen er i “besiktelig stand” – altså at boligen ser ut slik den var på visning og som avtalt i kontrakten. Dette er svært viktig ettersom det ikke hjelper å klage på feil og mangler på bolig i etterkant. Derfor er det viktig at du sjekker følgende for du skriver under overtakelsesprotokollen: 

1. Sjekk at alt er som avtalt i kontrakten

Det viktigste med overtakelsen er å sjekke at alt er som avtalt i kontrakten. Dette innebærer for eksempel å se etter at alle hvitevarer og møbler følger med som avtalt og at de er i den kvaliteten de skal være. I salgsoppgaven skal det komme tydelig frem hvilke hvitevarer som følger med hus eller leilighet ved salg. Om det ikke står noen hvitevarer oppført i salgsoppgaven, er det heller ingen hvitevarer som følger med. 

2. Rengjøring

Det som blir mest klaget på i etterkant av boligkjøp er utvask. I følge loven skal boligen leveres “ryddet og rengjort”. Med andre ord skal huset eller leiligheten være godt rengjort ved overtakelse. Sjekk at alle rom er godt rengjort og i god stand. Rommene som du skal bo i – som soverom og stue, skal generelt være bedre vasket enn lagerrom som for eksempel bod og kjeller. Husk å sjekke områder du ikke ser på så ofte, som oppå skap og i persienner.

Om boligen ikke er ordentlig rengjort, er det viktig at du klager før protokollen underskrives, etter den er skrevet under er det for sent å klage. I denne situasjonen må selger og kjøper avtale hva som skal gjøres: skal selger vaske en gang til? Skal jobben bli gjort av et vaskebyrå eller skal det trekkes et beløp fra selger sin side? Det dere blir enig om må noteres i protokollen slik at megler vet hva som skal gjøres og selger og kjøper kan komme til enighet. 

3. Skader

Sjekk etter skader på bolig og sørg for at alt er i den stand du er lovet og informert om. Om det er større skader, kan kjøper holde tilbake penger. I likhet som med rengjøringen, må skader også noteres i protokollen og pengene blir ikke utbetalt til selger, men heller stående igjen på eiendomsmeglers klientkonto til det er kommet til enighet om hva som skal gjøres. Det kan for eksempel være snakk om erstatning, men her må kjøper og selger bli enig på hva løsningen skal bli. 

Her kan du lese mer om det er tidligere eier eller kjøper som har ansvar når det kommer til feil og mangler før overtakelse. 

innsiden av nybygg kjøkken

4. Strøm og vann

 På overtakelsen leser kjøper og selger av vann- og strømmåler sammen. Tallet noteres i overtakelsesprotokollen. Dette gjøres for at selger ikke skal betale for strømmen fram til overtakelse og tidligere eier ikke skal betale for strømbruk etter overtakelse. Sjekk også at vannkraner og toalett fungerer som det skal. 

5. Tekniske installasjoner

Tidligere eier skal vise alle tekniske installasjoner på boligen. Dette innebærer alt av varmepumper, installasjoner, sentralstøvsuger osv. Samt gå gjennom hvor du finner disse og hvordan de fungerer. 

6. Sjekk boder og fellesområder 

Tidligere eier går gjennom bod og andre fellesområder. Sjekk at bod er tømt og rengjort og pass på at du får informasjon om hvor du finner f.eks vaskerom, postkasse, søppelkasse og lignende. 

7. Nøkler

Når det kommer til overrekkelse av nøkler til hus eller leilighet skal selger gi fra seg alle nøkler som de har til boligen. Ved andre former for lås, som f.eks kodelås og elektroniske låser skal tidligere eier også overrekke låsebrikkene. Om selgeren har mistet nøkkel til bolig, skal dette også informeres om. I tillegg til nøkler til selve bolig, skal kjøper også få nøkler til bod, hoveddør, postkasse osv. 

8. Signering av overtakelsesprotokoll 

Etter alt er kvalitetssjekkes og godkjent skal overtakelsesprotokollen underskrives. Dette er det siste som gjøres ved overtakelse. Overtakelsesprotokollen blir som regel utlevert av eiendomsmegler og kan ofte signeres elektronisk. 

Her registrerer man gjennomgang av bolig, med eventuelle merknader til f.eks rengjøring eller skader. 

Dersom du har oppdaget feil og mangler, er det viktig at disse beskrives i overtakelsesprotokoll. I tillegg er det viktig at det skrives at man tar forbehold om å kreve prisavslag og erstatning som følge av dette. Dette er viktig for å oppfylle kravene til reklamasjon.

Her er hva du må gjøre om feil og mangler oppdages etter visning, men før overtakelse.

Når nøklene er overlevert og overtakelsesprotokollen er utfylt og signert, er boligen offisielt din. 

Les videre: Kan boligkjøper nekte å overta boligen?

Oppdaget feil og mangler i ettertid av overtakelse? Les mer om dette her.

Flott advokatarbeid – «Jeg kan anbefale advokat Glenn Ulrik Halvorsen på det sterkeste

Fantastisk støtte i en meget krevende og tøff eierskifte sak, hvor eierskifteselskapets faste benyttede sakkyndige villedet det faktiske skadebildet. Adv. Halvorsen er en meget kompetent fagmann innenfor dette fagområdet.
Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.