Meny
mail E-post

Naboloven og trær, typiske nabokonflikter

8. mai 2023

Naboloven og trær, trær er en viktig del av vårt økosystem og gir oss mennesker mange fordeler, som skygge, oksygen og skjønnhet. Trær skaper ofte problemer i naboforhold, og det er viktig å kjenne til naboloven når det gjelder trær og naboskap.

Naboloven kan gi deg rettigheter på naboens trær

Dette er typiske nabokonflikter rundt trær:

🏘️ Skygge er et av de vanligste problemene som trær kan skape i naboforhold. Trær kan skygge for sollys og hindre at naboenes hager eller balkonger får nok sol. Naboens tre kan være spesielt irriterende hvis du har investert i solcellepaneler eller ønsker å dyrke planter som trenger mye sol. Det kan også føre til problemer hvis trærne blokkerer utsikten eller skjuler naboens bygninger.

🎋 Røtter som vokser inn på naboeiendommen er en annen utfordring med trær i naboforhold. Trær med store, dyptgående røtter kan skade fundamentet på naboeiendommen, ødelegge plenen, vokse inn i rør og kloakksystemer, og skape blokkeringer og skader. I noen tilfeller kan røttene også hindre bygging på naboeiendommen.

🌳 Farlige trær kan også være et problem for naboen. Hvis et tre har sykdommer eller er i ferd med å falle, kan det true naboeiendommer og mennesker. Greiner kan også falle av og skade biler, bygninger og mennesker.

Naboloven: Trær skaper ofte nabokonflikter. Kunnskap om regelverket og en god dialog gir ofte løsninger i minnelighet etter Oslo Advokatkontor AS sin erfaring. Foto: Glenn Ulrik Halvorsen

Naboloven gir både rettigheter og plikter når det gjelder trær og naboskap

Her er de viktigste rettighetene etter naboloven:

➡️ Dette kan naboen kreve: kreve at eieren av et tre at dette beskjæres for å redusere skyggen, fjerne trærne eller på annen måte ta ansvar for skader som treet forårsaker.

➡️ Restriksjoner på høyden på trær og avstanden til nabo. Det kan være begrensninger på hvor høye trærne kan være eller hvor nærme de kan være grensen til naboeiendommen. Hvis eieren av naboeiendommen mener at trærne bryter med disse restriksjonene, vil det ofte være fornuftig å kontakte en advokat for å få råd og bistand.

➡️ Forsøk dialog med naboen. For å unngå problemer med trær i naboskapet, er det lurt å ha en åpen dialog med naboen om eventuelle bekymringer. Hvis du har en bekymring om et tre på naboeiendommen, bør du først ta det opp med naboen og prøve å finne en løsning sammen. Kanskje kan treet beskjæres eller fjernes på en måte som løser problemet for begge parter.

Det er ikke sikkert naboen setter like stor pris på dine trær og busker. Det kan ødelegge utsikten og gi plagsom skygge med mer. Oslo Advokatkontor AS har lang erfaring med å løse slike saker i minnelighet. Foto: Glenn Ulrik Halvorsen

✅ Ta kontakt med advokat. Hvis du ikke klarer å finne en løsning sammen med naboen, kan det være lurt å kontakte en advokat som kan hjelpe til med å tolke naboloven og finne en løsning som er tilfredsstillende for begge parter.

Oslo Advokatkontor har noen av landets fremste advokater på nabokonflikter, og har fått løst opp i mange konfliktfylte naboforhold. Kontakt oss i dag for en gratis vurdering av hvilke rettigheter og plikter du har overfor naboen, i henhold til naboloven.

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.