Meny
mail E-post

Konflikter i naboforhold: Hva kan du gjøre?

employee image

Skrevet av

Partner Glenn Ulrik Halvorsen

24. mai 2023

Naboforhold kan være utfordrende, spesielt når det oppstår uenigheter eller konflikter mellom naboer. Konfliktfylte naboforhold kan være slitsomt for begge parter. Her er noen av de vanligste konfliktene i et naboforhold og tips til hva du kan gjøre i slike situasjoner.

Nabotvister

En nabotvist kan oppstå når det er uenighet om eiendomsgrenser, bygninger, hekker eller trær. Det er viktig å kjenne reglene for nabotvister og prøve å løse konflikten på en fredelig måte.

Illustrasjonsbilde ovenfra avv to grensende tomter.
Foto: Advokat Glenn Ulrik Halvorsen. Illustrasjonsbilde: Konfliktfylte naboforhold gjelder ofte tomtegrenser, trær, gjerder og vegetasjon.

Tålegrensen i naboforholdet

Hva som er akseptabelt i et naboforhold, varierer fra person til person. Det kan være alt fra støy fra festing til høy musikk om natten. Det er viktig å prøve å finne en felles tålegrense og respektere hverandres behov.

Gjerde mot nabo

Gjerde kan være en kilde til konflikt mellom naboer. Hvis du vil sette opp et gjerde, er det viktig å vite reglene og snakke med naboen på forhånd. Hvis du har en nabos gjerde på din eiendom, kan du be om at gjerde flyttes tilbake til den opprinnelige eiendomsgrensen.

illustrasjonsbilde av et gjerde med to stoler i forkant.
Foto: Advokat Glenn Ulrik Halvorsen Illustrasjon av et gjerde med to stoler i forkant.

Hekk mot nabo

Hekker kan også føre til konflikter mellom naboer. Hvis hekken er høyere enn lovlig grense, kan naboen kreve at den kuttes ned. Det er viktig å kjenne reglene for hekker og prøve å finne en løsning som fungerer for begge parter.

Illustrasjonsbilde: Villa med hvit gjerde, med hekk foran
Foto: Glenn Ulrik Halvorsen, advokat. Illustrasjonsbilde: Villa med hvit gjerde, med hekk. Vegetasjon gir ofte grobunn for et økende antall nabotvister.

Konflikt med støy

Støy kan være en stor kilde til konflikt mellom naboer. Hvis du har en nabo som spiller høy musikk om natten eller har fester som varer til langt på natt, kan du prøve å snakke med dem og finne en felles løsning. Hvis det ikke fungerer, kan du kontakte politiet eller kommunen.

Konflikt ved byggesaker

Hvis naboen ønsker å bygge en stor garasje eller et tilbygg som kan påvirke utsikten din eller solforholdene på eiendommen din, kan det føre til konflikt. Det er viktig å kjenne reglene for byggesaker og å snakke med naboen på forhånd.

Nabokrangel om trær

Trær kan også føre til konflikter mellom naboer. Hvis treet står på naboen sin eiendom, men grenene henger over på din eiendom, kan du be naboen om å kutte grenene. Hvis treet er en fare for sikkerheten, kan du kontakte kommunen.

Trær er ofte årsak til nabokonflikter og tvister i domstolen. Ofte kan dette løses når partene får gode råd om hvilke rettigheter man har etter naboloven. FOTO: Glenn Ulrik Halvorsen

Tips og råd

  • Prøv å løse konflikten på en fredelig måte
  • Kontakt kommunen hvis det er nødvendig
  • Kjenne reglene for nabotvister og byggesaker
  • Respekter hverandres behov og tålegrenser
  • Snakk med naboen på forhånd hvis du vil bygge gjerde eller hekk

Et naboforhold kan være utfordrende, men det er viktig å prøve å finne en felles løsning som fungerer for begge parter.

Hadde valgt Glenn Ulrik Halvorsen alle dager i uken om jeg havnet i boligkjøpstvist på nytt

Glenn Ulrik Halvorsen utmerker seg som en meget skarp, faglig dyktig og empatisk advokat. Han har stor innsikt i hvordan boligselgerforsikringsselskapene opererer, noe som er viktig for å møte motstanden på en konstruktiv måte.

Ta kontakt

Hvis du er i tvil om hva du skal gjøre eller trenger hjelp med en konflikt i naboforholdet, kan du kontakte Oslo Advokatkontor AS. De er spesialister på advokatbistand innen fast eiendom og kan hjelpe deg med å finne en løsning på konflikten.

Vi kan kontaktes på post@oslo-advokatkontor, mobil 400 19 400 eller fyll ut vårt kontaktskjema.

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.