Meny
mail E-post

SINTEF opplyser om feil bruk av levetidstabeller i domstolene

employee image

Skrevet av

Partner Glenn Ulrik Halvorsen

12. januar 2024

Viktig informasjon for boligkjøpere i tvister: ny utvikling rundt bruken av levetidstabeller.

Står du midt i en boligtvist? Da bør du være oppmerksom på en ny og viktig utvikling som kan påvirke saken din betraktelig. SINTEF har nylig tatt et klart forbehold i sine Byggforskblader, og påpekt at levetidstabellene ofte blir feil brukt i domstolene. Dette er en kritisk endring som har stor innvirkning på eierskiftesaker.

«Stort omfang av feil bruk av denne anvisningen i rettslig sammenheng.»

SINTEF
Bilde tatt av Byggforskserien, under vedlikehold og utskiftning av bygningsdeler.
Bilde av merknaden fra SINTEF i sitt Byggforskblad 700.320 Foto: advokat Glenn Ulrik Halvorsen

Konsekvenser for boligkjøpere

Tidligere har selgers forsikringselskaper som Protector Forsikring ASA, Claims Link AS, Claims Handling (Anticimex) og også desverre boligkjøperforsikringsselskapene brukt SINTEFs Byggforskserie 700.320 for å argumentere for reduserte prisavslag. Dette har i mange tilfeller ført til feilaktige utmålinger til ulempe for boligkjøpere.

For eksempel, hvis en drenering i boligen din er 30 år gammel, og forventet levetid er 60 år, kan domstolene feilaktig redusere prisavslaget med 50% basert på en standardisert tilnærming. Dette gir uriktig utmåling av prisavslag, til ulempe for boligkjøpere.

Designbilde: Bilde av en elefantstatue på en pent klippet gressplen, utenfor en enebolig i Norge.
Oslo Advokatkontor AS har i alle år anført at bruk av levetidstabeller er feil og gir feil prisavslag. Det er den eventuelle verdiøkning en reparasjon som det skal gjøres fradrag for. SINTEF er nå enig i dette. Foto: advokat Glenn Ulrik Halvorsen

Boligkjøpers stilling er nå styrket

Med denne nye informasjonen er det kritisk at du som boligkjøper, sammen med din advokat og takstmann, fremhever SINTEFs merknad om feil bruk av levetidstabellene. Det er viktig å påpeke at domstolenes tilnærming har vært altfor sjablongmessig, noe som har ført til feilaktige utmålinger av prisavslag. Denne utviklingen styrker din posisjon og gir deg en bedre mulighet til å kjempe for det du har krav på.

Illustrasjonsbilde: Bilde viser en bygning under arbeid. Spesielt fokus på drenering rundt bygget.
Drenering av bolig er en gjenganger i boligtvister og i saker for domstolene. Sløve dommere har i en årrekke hatt i rettssaker hvor boligkjøpere ikke har spesialiserte advokater gjort sjablong fradrag (urettmessig og feilaktig) ved utmåling av prisavslag. Foto: advokat Glenn Ulrik Halvorsen

Ikke aksepter de fradrag selskapene gjør ved å henvise til levetidstabeller

Som din juridiske partner ønsker Oslo Advokatkontor å sørge for at du som boligkjøper står sterkest mulig i din tvist. Vi har ekspertisen og erfaringen som trengs for å navigere i disse komplekse situasjonene og sikre at dine rettigheter blir ivaretatt.

Illustrasjonsbilde: Bildet er tatt av Advokat Glenn Ulrik Halvorsen og viser utsiden av et leilighetskompleks.
Bilde fra en eiendomstvist. Foto: advokat Glenn Ulrik Halvorsen

Gratis vurdering av din sak

Står du overfor en boligtvist og er usikker på hvordan du skal gå frem? Vi tilbyr en gratis vurdering av din sak. La oss hjelpe deg med å sikre at dine interesser blir beskyttet.

Kontakt meg i dag

Glenn Ulrik Halvorsen
E-post: glenn@oslo-advokatkontor.no
Mobil: 951 60 000

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.