Meny
mail E-post

Boligkjøper fikk 560.000 kroner for defekt tak

29. mai 2012

Boligkjøper fikk kr 560 000 i prisavslag som følge av istapper fra taket. Oslo Advokatkontor ved advokat Glenn Ulrik Halvorsen bistod boligkjøper med å få medhold i prisavslag og erstatning på grunn av mangelfulle opplysninger fra selger i forbindelse med salget.

Saken ble først behandlet av Follo tingrett, så Borgarting lagmannsrett og til slutt Norges Høyesterett. Boligkjøper fikk medhold i sitt krav på prisavslag og erstatning. Selger av eiendommen ble dømt til  å betale kr 560 000 i prisavslag og erstatning. I tillegg ble selger av eiendommen dømt til å betale boligkjøperens saksomkostninger.

Boligkjøper tilkjent kr 560.000 kroner i prisavslag for defekt tak

Selger opplyste ikke om at hun hadde brukt ufagmessig arbeidshjelp når hun utvidet boligen ved å innrede loftet. Takkonstruksjonen fikk ikke tilstrekkelig lufting og det var mangelfull dampsperre, noe som medførte at den varmen luften innvendig steg opp i konstruksjonene og varmet opp utvendig tak. Dette resulterte i store istapper ned fra taket og vannlekkasjer inn i boligen.

Selger unnskyldte seg med at hun trodde dette var normalt, siden hun hadde sett samme problemet med istapper på gamle hus. Det hun glemte å si var at ansvarlig byggefirma hadde trukket seg fra prosjektet siden selgers ufagmessig arbeidshjelp ikke etablerte tilstrekkelig lufting i taket.

Borgarting lagmannsrett kom til at selger ikke hadde noen god unnskyldning for å ikke opplyse om store istapper fra sin eiertid. Dette ble ansett som både mangelfulle og uriktige opplysninger etter avhendingsloven § 3-7 og § 3-8. Dette gav boligkjøper krav på prisavslag og erstatning etter reglene i avhendingsloven.

Advokat Glenn Ulrik Halvorsen uttalte følgende til Aftenposten:

– Ville gitt lavere takst

  • Selger visste om istappene, som var opptil 1,5 meter lange, og det ble spesifikt spurt om dette i egenerklæringsskjemaet. Dommen viser at man skal være veldig ærlig ved boligsalg, ellers kan det bli veldig dyrt, sier kjøpernes advokat, Glenn Ulrik Halvorsen.
  • Hadde selger informert om istappene i egenerklæringsskjemaet, ville det ikke bare hatt konsekvenser for kjøperne, men også for taksten.
  • En takstmann ville da raskt ha skjønt at det var problemer med taket, tatt stikkprøver, og satt verdivurderingen lavere, sier Halvorsen.

Kontakt Oslo Advokatkontor hvis du mener manglen din utgjør et vesentlig kontraktsbrudd eller hvis du ønsker gratis saksvurdering. Du kan ha krav på erstatning, prisavslag og i verste fall heve boligkjøpet.

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.