Meny
mail E-post

Ulovlig elektrisk anlegg: El-anlegg uten samsvarserklæring gir boligeier et stort problem

employee image

Skrevet av

Partner Glenn Ulrik Halvorsen

28. oktober 2023

Boligsak om ulovlig elektrisk anlegg: Tre dager i Eidisivating lagmannsrett viser at man må faktasjekke vitner innen elektro. Vi brukte AI for å faktasjekke vitneforklaringene fortløpende og det kom frem at vitnet forsøket seg på en “bløff”.

Bløffen var at man viste til NEK 400 kapittel 62 og hevdet at dette (periodisk verifikasjon) gav grunnlag for å utarbeide lovpålagt dokumentasjon. Dette 12 år etter at boligen ble bygget uten å åpne skjult anlegg i gulv og vegger etc.

Vi får stadig saker på ulovlige elektriske anlegg. Les denne saken der boligkjøper fikk 1.5 millioner i prisavslag.

Ulovlig elektrisk anlegg ⚡️ 🔥

Selgerforsikringen sine vitner innen elektro, hevdet at man i ettertid kunne utarbeide lovpålagt dokumentasjon på el-anlegget (krav i FEL § 12) ved å utføre en periodisk verifikasjon. De viste til NEK 400 kapittel 62 om verifikasjon av el-anlegg.

Illustrasjonsbilde av Ulovlig Elektrisk Anlegg, illustrert. Foto: Glenn Ulrik Halvorsen.
Ulovlig elektrisk anlegg: Dette er bilde fra branntilløp på boligens utekjøkken. Dette manglet også lovpålagt dokumentasjon og bare flaks at boligen ikke brant ned.

Vi brukte og AI faktasjekket vitnene til selgerforsikringen 🧠 🤖

Under forklaringen til disse vitnene innen elektro faktasjekket vi påstanden om at kapittel 6 i NEK 400. NEK 400 er standarden som oppfyller forskriftens krav om lovpålagt dokumentasjon.

Vitnene til selgerforsikringen sa at man kunne ta en visuell kontroll av anlegget (periodisk verifikasjon etter NEK 400 62) og på det grunnlag utstede lovpålagt dokumentasjon. Dette så lenge el-anlegget ikke var brannfarlig, ble det hevdet (feilaktig).

AI kom til motsatt resultat enn hva selgerforsikringens vitne sa.

Vi ba derfor om en pause, slik at vi kunne få en kopi av NEK 400 kapittel 6. Her kunne vi se at verifikasjon av el-anlegg skal skje når el-anlegget er nytt (nærmere beskrevet i NEK 400 kapittel 61). Ikke for eksempel 12 år senere, som i denne saken. Det er umulig å kontrollere et anlegg som ligger skjult i konstruksjonene ( f eks varmekabler og i vegger) uten å åpne opp.

For å få utstedt lovpålagt dokumentasjon på et el-anlegg flere år etter at det er satt opp, må alt skjult anlegg åpnes opp. 

I denne saken var det estimert å koste ca 2 millioner kroner. 

Det var kanskje årsaken til at selgerforsikringens vitner var villig til å forsøke seg på en “bløff”. Dette for å begrense selgerforsikringen sitt ansvar for denne kostnaden.

Problemer med fravær av lovpålagt dokumentasjon på elektrisk anlegg skaper problemer utover ulovlig elektrisk anlegg 🆘

Har du et ulovlig elektrisk anlegg og manglende lovpålagt dokumentasjon på ditt el-anlegg. Vil dette f eks medføre avkortning fra eget forsikringsselskap om det skulle begynne å brenne.

Uten dokumentasjon vet du ikke om det elektriske anlegget er utført i henhold til krav om sikkerhet for materiell og personer.

Fravær av lovpålagt dokumentasjon (samsvarserklæringer, risikovurdeirnger og sluttkontroller er i strid med NEK 400 kapittel 6 (verifikasjon av nytt anlegg).

Lovpålagt dokumentasjon sikrer at det er utført grundig sluttkontroller og risikovurderinger. Noe som bidrar til å forebygge skader, brann og andre ulykker.

Konklusjon🚨:

➡️ Stol aldri på selgerforsikringen sine vitner innen elektro
➡️ Bruk AI til å faktasjekke det de sier. Spesielt når de kommer med løsninger som viser til NEK som svært få har kopier av.

Har du spørsmål om:

  • Elektrisk anlegg og AI (kunstig intelligens)
  • Feil på elektrisk anlegg etter kjøp av bolig 

kan jeg kontaktes på 📮 glenn@oslo-advokatkontor.no

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.