Meny
mail E-post

Derfor bør du droppe å kjøpe boligkjøperforsikring

24. januar 2022

De fleste som har planer om å kjøpe bolig får tilbud om boligkjøperforsikring, men er det virkelig verdt det? Du har mest sannsynlig allerede den tryggheten du trenger gjennom dine nåværende forsikringer. Her vil vi gå gjennom hvorfor du kan spare deg for denne utgiften. 

Hva er boligkjøperforsikring?

En boligkjøperforsikring er en forsikring man kan kjøpe i forbindelse med boligkjøp. Forsikringen skal gi en ekstra trygghet når du kjøper bolig. Boligkjøperforsikringen er ofte omtalt som “motparten” til forsikringen til boligselgeren som har en eierskifteforsikring. 

Når du skal kjøpe bolig får du vanligvis tilbud av eiendomsmegler som tilbyr boligkjøperforsikringen. Ved kjøp av forsikringen må kjøper ut med en engangssum. 

Nedenfor kan du se en video hvor du kan lære mer om boligkjøperforsikringen. 

Kjøpt bolig med feil eller mangler? Usikker på hvordan du reklamerer til selger? Les denne artikkelen om reklamasjon.

Fordeler og ulemper ved boligkjøperforsikring

Fordeler: 

 • Du slipper å betale saksomkostninger 
 • Ingen tak på forsikringen
 • Nødvendige kostnader til advokat og takstmann skal dekkes 
 • Du slipper å bruke tid på å finne en advokat som kan feltet 
 • Ekstra trygghet 

Ulemper: 

 • Saken behandles av selskapets ansatte (ikke uavhengige advokater) 
 • Risiko for at de ønsker å bruke minst mulig ressurser på saken
 • Dekker ikke prisavslaget 
 • Du er allerede dekket av andre forsikringer 
 • Advokaten bestemmer om du får gå videre med saken din eller ikke 
 • Ingen garanti for pengene tilbake 
 • Kostnad vs. gevinst

Beste advokaten å velge når HELP ikke gjør jobben din

 Glenn Ulrik Halvorsen kikket på saksdokumentene og lyttet. Under 4 uker brukte han på å få en 9 måneders kamp mot utbygger/selger & forsikring til å ende. I mitt favør, på alle punkter. Forsikringsselskapet måtte attpåtill dekke mine utgifter med Oslo Advokatkontor, grunnet slett arbeid. Skarp, presis og ekstremt profesjonell. 100/100 Takk for den utrolige seieren.

Hva dekker boligkjøperforsikring?

Boligkjøperforsikringen skal sikre deg nødvendig juridisk bistand og nødvendig bistand fra sakkyndig (skaderapport) ved mangel på bolig. Forsikringen dekker kun utgiftene til advokaten i en boligtvist og ikke andre tvister i samme sak. Vi har også registrert gjentatte ganger at selskapets ansatte advokat ikke opplyser at de skal dekke utgifter til sakkyndige rapporter med mer. 

Tvert imot ser vi at de ansatte advokaten ofte opplyser feilaktig at dette må boligkjøper betale selv. Dette på tross at boligkjøperforsikringen skal dekke denne type kostnader. Årsaken er at boligkjøperforsikringen ønsker å spare kostnader. Men dette skjer altså på bekostning av boligkjøperen som har kjøpt denne tjenesten i forsikringen. 

Du er heller ikke garantert beskyttelse gjennom forsikringen. For eksempel har Help Forsikring AS i en rekke saker avslått bistand til boligkjøpere i boligkjøperforsikringen sin, som med bistand fra Oslo Advokatkontor AS har fått betydelig prisavslag og erstatningsbeløp. 

Om du oppdager feil på boligen innen fem år etter kjøp, må du først sende klage til eieren. Om det så oppstår en tvist mellom kjøper og selger, vil boligkjøperforsikringen dekke saksomkostningene. 

Er boligkjøperforsikring nødvendig?

I utgangspunktet vil boligkjøperforsikring i de aller fleste tilfeller ikke være nødvendig. For det første gir forsikringen ingen garanti for bistand fra uavhengig advokatbistand, da advokatene er ansatt i forsikringselskapet og ikke uavhengige. Det samme gjelder fagkyndige. 

Årsaken er at boligkjøperforsikringen ofte bruker de samme sakkyndige som forsikringsselskapene til selgerforsikringene Dette betyr at kjøper med boligkjøperforsikring har en risiko for å få en advokat som ikke er uavhengig og ikke ønsker å bruke nok rerssursrer eller tid på å bistå boligkjøper på samme måte som en uavhengig advokat. 

I tillegg er boligkjøperforsikringen en utgift som mest sannsynlig ikke vil fylle sin verdi fordi man ikke får den uavhengige bistand fra advokat eller sakkyndig som er nødvendige for å få medhold i sin sak. Derfor vil en boligkjøperforsikring i de aller fleste tilfeller være bortkastet og en unødvendig utgift. Om det så likevel skulle ende med en bolgtvist, har du allerede en trygghet gjennom andre forsikringer. 

Unngå dobbel forsikring

Faktum er at det du sikrer med en boligkjøperforsikring, er du mest sannsynlig allerede sikret gjennom din vanlige innbo- og husforsikring. Derfor bør boligkjøper alltid sjekke sin nåværende forsikring før man takker ja til boligkjøperforsikring. En boligkjøperforsikring vil ikke gi deg noe særlig ekstra i tillegg til innboforsikring, den blir dermed en unødvendig utgift. 

Endring i lovverket skaper mindre behov for boligkjøperforsikring  

Boligkjøperforsikring er først og fremst ment som en forsikring og trygghet for boligkjøper om det skulle være feil og mangel på bolig. Dagens lovverk gir sterkere rettigheter til selger av bolig enn kjøper, fra 2022 vil dette derimot endres på. Endringer i den nye avhendingsloven gjør det også mer sikkert for deg som boligkjøper å gjennomføre kjøp ettersom denne blant annet setter krav til god dokumentasjon på boligens tilstand. Dette vil altså gjøre det tryggere å kjøpe bolig og gjøre at det ikke vil være nødvendig med boligkjøperforsikring. 

Oppsummering

For å gi et kort og godt svar på spørsmålet: Er boligkjøperforsikring verdt det? 

Svaret er nei, enkelt sagt. 

Så lenge du har god informasjon om boligens tilstand, og har undersøkt boligen, bør boligkjøpet være trygt. Om du allerede har innboforsikring som dekker advokatutgifter ved en boligtvist, vil det ikke være nødvendig å kjøpe boligkjøperforsikring i tillegg.

Om du som kjøper oppdager feil eller mangel på bolig, kan du kontakte oss for juridisk hjelp med erstatning, prisavslag og heving av ditt boligkjøp.

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.