Meny
mail E-post

Boligkjøper fikk 560.000 kroner for defekt tak

29. mai 2012

Boligkjøper fikk kr 560 000 i prisavslag som følge av istapper fra taket. Oslo Advokatkontor ved advokat Glenn Ulrik Halvorsen bistod boligkjøper med å få medhold i prisavslag og erstatning på grunn av mangelfulle opplysninger fra selger i forbindelse med salget.

Saken ble først behandlet av Follo tingrett, så Borgarting lagmannsrett og til slutt Norges Høyesterett. Boligkjøper fikk medhold i sitt krav på prisavslag og erstatning. Selger av eiendommen ble dømt til  å betale kr 560 000 i prisavslag og erstatning. I tillegg ble selger av eiendommen dømt til å betale boligkjøperens saksomkostninger.

Boligkjøper tilkjent kr 560.000 kroner i prisavslag for defekt tak


KLIKK HER for å lese hele artikkelen

Selger opplyste ikke om at hun hadde brukt ufagmessig arbeidshjelp når hun utvidet boligen ved å innrede loftet. Takkonstruksjonen fikk ikke tilstrekkelig lufting og det var mangelfull dampsperre, noe som medførte at den varmen luften innvendig steg opp i konstruksjonene og varmet opp utvendig tak. Dette resulterte i store istapper ned fra taket og vannlekkasjer inn i boligen.

Selger unnskyldte seg med at hun trodde dette var normalt, siden hun hadde sett samme problemet med istapper på gamle hus. Det hun glemte å si var at ansvarlig byggefirma hadde trukket seg fra prosjektet siden selgers ufagmessig arbeidshjelp ikke etablerte tilstrekkelig lufting i taket.

Borgarting lagmannsrett kom til at selger ikke hadde noen god unnskyldning for å ikke opplyse om store istapper fra sin eiertid. Dette ble ansett som både mangelfulle og uriktige opplysninger etter avhendingsloven § 3-7 og § 3-8. Dette gav boligkjøper krav på prisavslag og erstatning etter reglene i avhendingsloven.

Advokat Glenn Ulrik Halvorsen uttalte følgende til Aftenposten:

– Ville gitt lavere takst

  • Selger visste om istappene, som var opptil 1,5 meter lange, og det ble spesifikt spurt om dette i egenerklæringsskjemaet. Dommen viser at man skal være veldig ærlig ved boligsalg, ellers kan det bli veldig dyrt, sier kjøpernes advokat, Glenn Ulrik Halvorsen.
  • Hadde selger informert om istappene i egenerklæringsskjemaet, ville det ikke bare hatt konsekvenser for kjøperne, men også for taksten.
  • En takstmann ville da raskt ha skjønt at det var problemer med taket, tatt stikkprøver, og satt verdivurderingen lavere, sier Halvorsen.
Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.