Meny
mail E-post

Feil om bad i ny forskrift til avhendingsloven

employee image

Skrevet av

Partner Glenn Ulrik Halvorsen

27. november 2021

Den nye forskriften til avhendingsloven om godkjent tilstandsrapport er dessverre full av feil. Departementet gjorde ferdig forskriften i juni 2021 og bærer nok preg av hastverksarbeid.

Feil i forskriften om våtrom

Forskriftens paragraf 2-2 om våtrom opplyser følgende:

For å undersøke om våtrommet har en fuktskade som definert i den til enhver tid gjeldende bransjestandarden for fuktsikker bygning, skal den bygningssakkyndige bore et hull på minimum 73 mm fra et tilstøtende rom eller fra undersiden.

Problemet med den «gjeldende bransjestandarden»

Problemet er at ingen har noen gang hørt om «gjeldende bransjestandarden».  Hverken SINTEF eller andre aktører har noen gang hørt om en slik standard. I tillegg er det høyst uklart om referansen på boring av hull med 73 mm gjelder diameteren på hullet eller dybden på hullet.

Forskriften viser til standarder som ikke finnes og det er høyst uklart hva som er kravet når det skal bore et hull på 73 mm i tilstøtende rom for å lete etter fukt. Dette vil garantert gi konflikter eller tvister om dette ikke rettes opp før 1. januar 2021.

Problemet med våtromssertifikat

I forskriftens paragraf 2-2 om våtrom er det bestemt følgende:

Hulltaking kan også unnlates når den bygningssakkyndige vurderer det som unødvendig, for eksempel fordi våtrommet har et system for fuktovervåking, eller fordi boligen er nylig oppført eller renovert og har våtromssertifikat eller annen tilsvarende dokumentasjon på funksjonstesting.

Med andre ord kan man la være å ta hull i tilstøtende rom dersom badet er oppført eller renovert med «våtromssertifikat«.

Problemet er at våtromssertifikat for våtrom eller baderom ikke finnes. Det er ingen som har sett eller hørt om et slikt «våtromssertifikat».

Man kan for eksempel ha teknisk godkjenning på prefabrikerte våtrom. Eller så kan bedrifter eller håndverkere ha «våtromssertifikat». Men dette er noe helt annet.

Feilen ligger i at «våtromssertifikat» i forskriften er relatert til våtrommet og ikke fagpersonene som har oppført badet eller våtrommet.

Oppsummering

Når forskriften inneholder så mange feil allerede i første rom/konstruksjon som en bygningskyndig skal undersøke, så vil dette føre til unødvendige tvister.

Tilbakemelding fra departementet er at disse feilene vil bli rettet opp.

Dersom feilene i forskriften til avhendingsloven (tryggere bolighandel) ikke rettes opp, vil dette dessverre føre til mange unødvendige tvister og konflikter.


Les mer om

Gratis saksvurdering

Ring +47 400 19 400 eller fyll inn skjemaet under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.